Het doel van het leven volgens de Cynici is het bereiken van die autarkeia. Want wat het goede leven het meest in de weg staat is dat we de mening van anderen altijd zo ontzettend belangrijk maken. Daarom moeten we ons leren onthechten. Vooral van de mening van anderen. Daarnaast onthechten zij zich ook van spullen, hadden geen bezittingen en leefden als een soort honden op straat (daar komt ook de naam 'Cynici' vandaan, wat 'honden' betekent). Om te leren mentaal onafhankelijk te worden, deden de Cynici bewust tegendraadse, schaamteloze dingen. Zij gingen hierin heel ver, want ze liepen halfnaakt op straat, bedreven publiekelijk de liefde, betastten zichzelf in het openbaar. Niet om te provoceren, maar om te leren dat er niks vreselijks gebeurt als iedereen je raar aankijkt. Dat je gerust afwijkend gedrag kan vertonen en gewoon blijft leven.
Eén cynicus, Diogenes van Sinope, werd zo bekend door zijn leer en leven dat Alexander de Grote (ook niet de kleinste) hem kwam opzoeken. Het verhaal gaat dat Alexander bij de ton kwam waar Diogenes in leefde, en zei: 'Diogenes, ik ben zo onder de indruk van jou, je mag me alles vragen en ik zal het je geven.' Diogenes antwoordde toen met: 'Als je me alles wil geven, zou je dan één stapje opzij willen doen, je staat in mijn zon.'
Toen was Alexander nog meer onder de indruk en zei: 'Och, als ik Alexander niet was, dan zou ik Diogenes willen zijn.' En toen zei Diogenes: 'Ja, en als ik Diogenes niet was, dan zou ik ook Diogenes willen zijn.' De ultieme autarkei, genoeg aan jezelf hebben.
Ik vind het wat ver gaan om spelers met Kuipvrees aan te raden om zichzelf op de Coolsingel te gaan betasten. Gelukkig kan deze oefening minder heftig. Misschien moeten spelers die merken dat ze Kuipvrees hebben, maar wijzelf ook als we merken dat we ons teveel van anderen aantrekken, in het alledaagse leven oefenen met tegendraadse, schaamteloze dingen doen. Zoek de grens op, voor iedereen ligt die ergens anders. Voor de één is het krachttraining doen in een trein, aan zo'n stang hangen om jezelf zo vaak mogelijk op te trekken, terwijl iedereen je vreemd aankijkt. Voor de ander is het tijdens een goed feest in de club als al je vrienden aan de cocktails gaan een glaasje melk bestellen, of ga één keer per week op een drukke plek, een supermarkt ofzo, vijftien seconden lekker op je rug liggen.
Het maakt niet uit wat je doet, als je maar iets afwijkends en tegendraads doet, waardoor je merkt: ik blijf gewoon leven als iedereen me voor gek verklaart. Daardoor ga je je als vanzelf minder aantrekken van wat anderen van je willen, word je meer immuun voor de blik van anderen, je laat het van je afglijden en word onafhankelijker, je traint je autarkeia. Ik kan het jullie allemaal aanraden. Juist in een samenleving waarin we allemaal steeds meer gezien en beoordeeld worden. Op straat, online, als klant van een Ubertaxi. Het is niet vergezocht om je voor te stellen dat we over een tijdje als gast in restaurants en kroegen online beoordeeld worden, en onze rating hoog genoeg moet zijn om toegelaten te worden.
Nu we elkaar zo in de gaten aan het houden zijn, zou je kunnen zeggen dat we ons eigen panopticon aan het maken zijn. Eeuwenlang was god het panopticon in de samenleving, die alles zag. Nu bouwen we zorgvuldig aan ons eigen panopticon, omdat we alles van elkaar willen zien en alles van onszelf laten zien. Het gevaar is daardoor dat we te veel bezig zijn met hoe we ons zouden moeten gedragen, wat anderen van ons willen. Dat we de gedragswensen van anderen te veel internaliseren. Juist in zo'n situatie is het van belang om je te blijven oefenen in tegendraads gedrag. Om niet je eigenheid en eigenzinnigheid kwijt te raken, om met elkaar geen saaie eenheidsworst te worden.
Dus gedraag je af en toe als een gek. Doe vreemde dingen, handel tegendraads, wees schaamteloos, om onafhankelijk te blijven in een tijd waarin we overal beoordeeld worden. En vooral talentvolle spelers die komend seizoen in De Kuip spelen. Train deze zomer op het veld, maar train buiten het veld vooral ook je onafhankelijkheid. Doe tegendraadse dingen in je alledaagse leven, waarbij iedereen je vreemd aankijkt, zo oefen je jezelf in het onafhankelijker worden van de blik van de ander. Zo krijg je minder last van Kuipvrees en dan zul je hier komend jaar sowieso de sterren van de hemel spelen!
Lammert Kamphuis is filosoof en auteur van het zojuist verschenen boek Filosofie voor een weergaloos leven. Hij kan wel 2000 keer hooghouden, waar hij 45 minuten over doet.