Klimaatverandering, oorlog, misdaad, terrorisme, armoede, ongelijkheid, racisme... Er komt geen einde aan, hè? Technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller en nemen steeds verontrustender vormen aan. Nee, dan liever de goede oude tijd.
Ik las laatst een artikel in The New York Times, waarin geconcludeerd wordt dat het leven in de VS te snel gaat. Wetenschappers stellen dat technologie de mensen dom maakt. Er is geen ruimte om rustig na te denken en stil te staan bij emoties. Onze fundamentele menselijkheid wordt daardoor bedreigd. Vroeger was het veel beter. Daar kunnen we ons allemaal iets bij voorstellen, toch? Maar: dat artikel was niet van afgelopen week of afgelopen maand. Het dateert van maart 1923.
Toen verlangden mensen terug naar een tijd zonder moderne problemen waarin mensen in harmonie leefden met elkaar, de technologie en de natuur. Wanneer was die goede oude tijd dan?
Een Amerikaanse schrijver, Jason Feifer, wilde dat weten. Hij ging naar een bijeenkomst van Trump en vroeg de mensen daar: 'Jullie willen Amerika weer groot maken. Maar wanneer was Amerika dan groot?'
De antwoorden liepen uiteen, maar de meesten zeiden: 'De jaren 50.' Toen begon Jason Feifer krantenartikelen uit de jaren 50 te lezen, en tv en radio uit die tijd te onderzoeken. Hij vroeg historici of mensen toen vonden dat ze in een gouden eeuw leefden waarin alle problemen waren opgelost en geen verbetering mogelijk was. Dat bleek niet zo te zijn.
In de jaren 50 zeiden mensen: 'Vroeger was het veel beter. Nu hebben we unieke problemen zoals milieuproblemen, raciale spanningen, politieke conflicten en de dreiging van een vernietigende kernoorlog. Dus vroeger hadden mensen het vast beter.' En in de jaren 50 dachten ze daarbij aan de jaren 20. Dus de historici keken naar de jaren 20.
Wat zeiden de mensen toen? Ze zeiden: 'Vroeger was alles beter. Met de opkomst van radio en auto's is een jongerencultuur ontstaan. Jongeren respecteren ouderen niet meer en doen waar ze maar zin in hebben. Ons idee van hoe een redelijk mens moet zijn, slaat niet meer aan. In de jaren 1890 was het veel beter.'
De historici gingen steeds verder terug, omdat ze in elke generatie dachten dat het vroeger beter was. Ze gingen helemaal terug naar het Mesopotamië van 5000 jaar geleden. Toen mensen het schrift uitvonden, was het eerste wat ze schreven: 'Vroeger was alles beter. Nu hebben we allerlei specifieke problemen. Jongeren respecteren ouderen niet, politici zijn corrupt en zakenlieden draaien ons een poot uit.'
Met andere woorden: als we willen weten hoe het met de mensheid gaat, kunnen we niet afgaan op onze emoties en intuïties. Die kloppen niet, want we zitten vol nostalgie en angst voor dit moment. We hebben data en cijfers nodig. We moeten de geschiedenis bestuderen om te begrijpen waar we staan.
Tekst loopt door onder de afbeelding.