Er vindt een revolutie in manipulatie plaats. Een verschuiving van het geven van op argumenten gestoelde conclusies, bewijzen en feiten, naar iets anders. Iets waarin de rede geen rol meer speelt. De verklaring voor die verschuiving is duidelijk. Sinds zo'n zestig jaar bestuderen we zaken als bedrog, manipulatie en invloed. En we zijn daar inmiddels heel goed in geworden. We zijn uitermate bedreven in het beïnvloeden van de menselijke geest.
Om een aantal bizarre voorbeelden uit onderzoek naar manipulatie te noemen: We zijn geneigd tot conservatieve politieke denkbeelden als we in de nabijheid van vloeibare handzeep zijn. Als je in een comfortabele stoel zit, ben je minder goed in onderhandelen. Je bent dan sneller geneigd te geloven wat je hoort. Als je naar je stoel wordt geleid en op je rug wordt aangeraakt door een vrouw, neem je sneller risico's. We geloven iets eerder als het ons in ons rechteroor wordt gefluisterd. We houden van korte woorden, korte zinnen, geschreven op mooi papier. We geloven sneller in dingen die rijmen en in zinnen met een mooi ritme. Dat weet ik dankzij een paper getiteld Birds of a Feather Flock Conjointly.
De vraag waarom het gaat, is: wat doet dit met ons? We worden dagelijks bestookt met duizenden boodschappen. De meeste bevatten geen goede argumenten. Het is marionettenspel, nudging, framing. Een spervuur van steeds weer dezelfde boodschappen. Door al die zaken worden we nu beïnvloed. Ik zal een voorbeeld geven. Ik vertel een kort verhaal en stel dan een paar vragen. Probeer daar een antwoord op te bedenken. Dit is het verhaal.
Misdaad is een wild beest dat de stad Addison belaagt. De misdaadcijfers zijn in drie jaar gestaag gestegen. De misdaad lijkt elke buurt in z'n greep te hebben. In 2004 zijn er 46.177 misdaden gemeld. In 2007 waren het er ruim 55.000. Er zijn vooral meer geweldsmisdrijven. 330 moorden in 2004 en meer dan 500 in 2007. De vraag is: wat moeten we ondernemen tegen de misdaad in Addison? Denk na over een antwoord voor je verder leest.
Dit verhaal werd aan twee groepen mensen verteld. Bij de ene groep werd de misdaad een beest genoemd dat de stad belaagde. 75 procent stelde meer politie voor, strenge straffen, inzet van het leger. 25 procent dacht aan sociale hervormingen: onderwijs en meer kansen bieden aan de mensen. Bij een andere groep werd de misdaad een plaag genoemd, een virus dat de stad besmette. Hier dacht bijna 44 procent aan sociale hervormingen. En er waren veel minder mensen die meer politie wilden. Dit is een voorbeeld van framing.
Tekst loopt door onder de afbeelding.