Het wordt onvoorstelbaar koud in de winter van Novosibirsk, een stadje aan de Trans-Siberische spoorlijn. Toen ik met een paar vrienden een paar jaar geleden deze trein nam, stapten we daar uit, want dat is een bijzondere plek in Rusland. Daar is namelijk Akademgorodok. Dat is een academisch stadje, al in de tijd van de Sovjet-Unie. Wijze koppen kwamen daar bijeen om allemaal slimme dingen te bedenken, bijvoorbeeld een voorloper van het internet. Tegenwoordig is dit het Silicon Valley van Siberië, met allemaal nieuwe start-ups. Silicon Taiga wordt het genoemd.
In de winter wordt het er soms min 41 graden. Gruwelijk koud.
We zijn in een academische omgeving, in de buurt van Novosibirsk, dus laten we een experiment doen. Niks te doen, min 41, koud, dus je blijft binnen. En je hebt een pan kokend heet water opgezet en je vraagt je af: wat gebeurt er als ik met een pan kokend heet water naar buiten loop, op het balkon ga staan en ik zo de inhoud van die pan over het balkon gooi?
In Nederland stort kokend heet water naar beneden. Dus hopelijk hebben we onze buren gewaarschuwd of loopt er niemand even snel voorbij. Maar als het min 41 graden is, zoals in Novosibirsk, dan verandert die pan kokend heet water. Het blijft geen water dat naar beneden valt, nee, het verandert in een split second in rijp, in sneeuw. Dus wat gebeurt er? We gooien die pan en we zien een wolk van rijp van sneeuw, van ons af drijven.
Dat betekent dat moleculen, wij, verschillende vormen hebben. We kunnen een vaste vorm zijn. Die sneeuw, die rijp die we net over het balkon hebben gegooid. We kunnen in een vloeibare vorm zijn. Als we maar genoeg opwarmen dan wordt een ijsje, dat eerst hard was, vanzelf een keer vloeibaar. Als we het nog verder opwarmen, dan komen we in een gasstaat. En als we nog meer opwarmen - dan heb je heel veel Celsius nodig - komen we in een plasmastaat terecht.
We hebben dus verschillende vormen. En daar gaan we het over hebben.
We verschuiven namelijk van vast naar vloeibaar, volgens de Pools-Britse filosoof Zygmunt Bauman. Van heavy modernity naar liquid modernity, noemde hij deze veranderingen van vorm. Naar de vloeibare samenleving, naar de vloeibare moderniteit. Zijn boek is schandalig genoeg nooit naar het Nederlands vertaald, maar dat boek omschrijft heel precies de verandering van omstandigheden waar we nu middenin zitten.
Tekst loopt door onder de afbeelding.