Een vrouw maakt een inburgeringsexamen (foto: ANP/Marco de Swart).
Als je deze vier punten samen neemt heb je de bril waardoor er door Nederlanders naar buitenlanders gekeken wordt. En als we nu kijken naar onze oplossingen voor de vraagstukken van deze tijd, zoals grotestadsproblematiek, het opnemen van vluchtelingen, toenemende ongelijkheid en radicalisering, zien we dat deze ernstig tekortschieten. Welk paspoorten nemen we af, wie kunnen aanwijzen als buitenstaander, en hoe kunnen we vluchtelingen zo lang mogelijk laten wachten en zo veel mogelijk laten doen voordat zij zich geïntegreerde Nederlanders mogen noemen?
Deze oplossingen leveren ons heel weinig op. Wat heb je nou gedaan? Je hebt 'pleur op' geroepen tegen iemand die Nederlander is en blijft. Chapeau. Je hebt mensen aangewezen als buitenstaanders, mensen vervreemd. En je hebt vluchtelingen geen begeleiding gegeven bij taalles, omdat ze het zelf moeten doen. Daar hebben we niets aan, het is symboliek. Je hebt in niets en niemand echt geïnvesteerd.
We moeten daarom naar een nieuwe bril. We moeten - en met we bedoel ik alle Nederlanders - naar een Nederland waarin iedereen geëerd of bekritiseerd wordt voor wat zij heeft gedaan, zonder dat achtergrond daar een rol bij speelt. We moeten naar Nederland waarin maatschappelijke problemen worden opgelost, in plaats van dat ze worden begrepen als een manier waardoor de 'echte' Nederlanders boven komen drijven. Taalachterstanden, anti-democratisch gedachtegoed, criminaliteit: doe er iets aan, pro-actief, met een maatschappelijk perspectief.
Tot slot, om het nog even heel duidelijk te maken. We leven in roerige tijden. En het probleem is vooral dat we het verkeerde debat voeren. Nederland zit op dit moment rotsvast in een vals dilemma. Wij denken dat we maar twee keuzes hebben. Of je bent vóór integreren en dan ieder jaar harder, op de manier die ik net heb geschetst. Of, en dat is het frame, je bent voor niets doen, je bent een wegkijker.
Laat je niet in deze keuze drukken. Er is namelijk nog een keus en dat is de juiste keus. En die keuze is dat Nederland maatschappelijke problemen moet herkennen en oplossen in lijn met het fundament van Nederland. En dat fundament is dat álle burgers gelijke rechten hebben. Dat er rechtsgelijkheid bestaat en dat iedereen gelijke kansen krijgt.
Dat zijn onze waarden. Dat zijn zelfs de waarden die wij universeel achten en noemen. En gelukkig zijn deze waarden in vergelijking met andere landen in Nederland heel goed gerealiseerd. Wat dat betreft zijn wij bofkonten. Maar zoals dat werkt met waarden in een democratie: het blijft altijd work in progress. Nederland is nooit af. Dat was vijftig jaar geleden zo, dat is nu zo en dat is over vijftig jaar zo.
Het fundament van gelijke kansen, dat is waar Nederland voor staat. Dus in plaats van nog langer te blijven hangen in het integratiedebat dat we nu al bijna 25 jaar voeren, dat averechts, contraproductief en selectief is, moeten we ons herpakken. Met dat inspirerende verhaal over Nederland waar alle burgers, ongeacht achtergrond, zich als gelijken aan kunnen verbinden. En laten we dat de komende 25 jaar doen.