Op volwassen leeftijd zijn er geen verschillen in het gemiddelde IQ tussen mannen en vrouwen, stelt Sommer ons gerust. Size doesn't matter. Op jongere leeftijd zijn er wel verschillen. In IQ? Dat zegt ze niet, wel in hersenvolume. Maar we hebben net gehoord dat een kleinere omvang van het brein geen verschil maakt!
De rest van de Talk gaat over de invloed van hormonen op gedrag. Die is onmiskenbaar, maar hormonen zijn geen hersenen. Bovendien maken ook vrouwen testosteron aan, zoals Sommer moet weten. Dat testosteron is trouwens niet 'het mannelijk geslachtshormoon' zoals ons steeds voorgehouden wordt, zie de twist over het geslacht van de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya.
Ik vind het jammer dat ik uit de Talk niet leer wat nu de belangrijke verschillen zijn tussen de hersenen van mannen en vrouwen. Keer op keer wordt deze claim van stal gehaald om sociale ongelijkheid tussen man en vrouw te rechtvaardigen – al probeert Sommer dat te omzeilen – en keer op keer blijkt dit niet te kloppen. Leeswaardig is hier het boek Delusions of Gender van wetenschapsjournalist Cordelia Fine, dat laat zien hoe nature en nurture continue op elkaar inspelen, ook in het brein.
In Nederland hebben we wetenschapsjournalist Asha ten Broeke, die ook al jarenlang zulk onderzoek volgt. Ze publiceerde in 2010 Het Idee M/V over sekseverschillen. De verschillen tussen mannen onderling en tussen vrouwen onderling zijn vaak veel groter dan tussen de seksen. Bovendien zitten we met het merkwaardige fenomeen dat de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen kleiner worden. De biologie blijkt dus veranderlijk.
Simone de Beauvoir zou uitzonderlijk verheugd zijn dat te horen, al zou ze benadrukken dat de biologische verschillen, of een eventueel uiteindelijk gebrek daaraan, niet het hele verhaal zijn van het ongelukkig lot van de vrouw. Je wordt immers niet als vrouw geboren, maar… Enfin.
Graag besluit ik met nog een citaat uit De Tweede Sekse, eveneens eentje om even op te kauwen. De Beauvoir citeert Marx, want beter is het volgens haar niet te zeggen:
'In die verhouding [tussen man en vrouw] dus wordt duidelijk in hoeverre het natuurlijk gedrag van de mens tot menselijk gedrag geworden is, of in hoeverre het menselijk wezen voor hem tot natuurlijk wezen, in hoeverre zijn menselijke natuur hem tot natuur geworden is' (geciteerd op p. 884).