Biologie is duidelijk, het lichaam liegt niet. Je hebt mannen en je hebt vrouwen, zo worden we geboren, zo zijn we gemaakt. Daar moet je niet aan willen tornen, want daar kan je niet aan tornen. De biologie ís. Het zijn de woorden die worden opgeworpen als feministen zoals ik wijzen op de sociale constructie van sekse en gender. Maar het is een positie die onhoudbaar is, want onjuist. Dat laat de kwestie rond atlete Caster Semenya helder zien.
Vrouw-zijn betekent dat je iets niet hebt. Een foetus zonder piemel is een meisje. In werkelijkheid zit dit veel ingewikkelder in elkaar. Er is variatie in de natuur, en dat betekent dat er mensen geboren worden met geslachtskenmerken die niet eenduidig in het ene of het andere hokje in te delen zijn.
Voorafgaand aan de toewijzing van geslacht bij de geboorte, heeft het embryo al een hele reis afgelegd. Ook hier telt het niet-hebben: als het Y-chromosoom ontbreekt, is het een meisje. Chromosomen geven daarna de geslachtsklier de instructie om of testikels, of eierstokken te ontwikkelen. Overigens is het proces van man of vrouw worden niet af bij de geboorte. In de puberteit moeten de juiste hormonen 'aan' gaan: oestrogeen voor meisjes, testosteron voor jongens.
De Amerikaanse bioloog Anne Fausto-Sterling heeft uitgebreid geschreven over hoe de natuur een man maakt. Ze laat daarbij ook zien waar het allemaal 'mis' kan gaan. De verbinding tussen chromosomen, voortplantingsorganen en hormonen verloopt niet altijd zoals de handboeken het voorschrijven. Er worden 'jongetjes' geboren met 'vrouwelijke' chromosomen en vice versa. En oestrogeen en testosteron zijn niet exclusief voorbehouden aan respectievelijk vrouwen en mannen.
De Zuid-Afrikaanse Caster Semenya ondervindt de gevolgen van die 'foute' verbinding aan den lijve. Al tien jaar lang is er gedoe over haar sekse. Het Hof van Arbitrage voor Sport oordeelde op 1 mei dat Semenya te veel testosteron heeft om mee te mogen doen aan vrouwenatletiekwedstrijden. Het Hof heeft bepaald dat de internationale atletiekfederatie een testosteronlimiet voor vrouwen mag instellen. Als Semenya toch wil deelnemen, zal zij remmers moeten slikken.
Het is veelzeggend dat het Hof meent dat Semenya middelen moet gebruiken om haar tak van sport weer eerlijk te maken. De sportwereld gaat immers gebukt onder dopingschandalen waarbij de visie nu juist is dat middelen sport unfair maken.