Uitzending van Jinek over fat shaming.
Die wetenschappelijke en maatschappelijke duiding kunnen wat mij betreft niet vaak genoeg gegeven worden. Zo is er nog steeds dat hardnekkige vooroordeel dat dik zijn iemands eigen schuld is. Waarbij elk pondje door het mondje gaat en afvallen een kwestie van zelfdiscipline is. Frustrerend, want er is een veelheid aan wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat ernstig overgewicht het resultaat is van een combinatie van factoren, zoals genetische aanleg, stress en ongezonde eetgewoonten.
De observatie dat het aantal zwaarlijvige mensen wereldwijd is toegenomen de laatste decennia is met name te wijten aan onze huidige voedselomgeving, waarin energierijk voedsel goedkoop, toegankelijk en makkelijk te verkrijgen is. In deze omgeving is het voor mensen met een individuele kwetsbaarheid voor overgewicht, zoals bijvoorbeeld armoede of erfelijke aanleg, extra moeilijk om niet dik te worden.
Het steeds terugkerende 'eigen schuld dikke bult'-denken als we praten over zwaarlijvigheid, is sterk van invloed op de beeldvorming rondom zwaarlijvige mensen. Zo wordt er vaak automatisch gedacht dat zware mensen 'lui, ongemotiveerd, ongedisciplineerd, minder competent en slordig' zouden zijn. Deze negatieve beeldvorming heeft tal van gevolgen: zo moeten zwaarlijvige mensen zich niet alleen vaker verantwoorden voor hun levensstijl, maar worden ze ook daadwerkelijk achtergesteld ten opzichte van hun slanke(ere) medemens.
Ze krijgen minder snel een baan, verdienen minder en worden eerder ten onrechte ontslagen. Deze negatieve vooroordelen gaan niet in de koude kleren zitten. Zwaarlijvige mensen lopen een verhoogde kans op het ontwikkelen van psychologische problemen, zoals bijvoorbeeld angststoornissen en depressie.
Tekst loopt door onder de foto.