Als het tegenzit, dan verlies je soms de hoop dat het beter gaat worden. 'Hoop' klinkt vaak als een laatste strohalm, alsof je eigenlijk al weet dat het niks gaat worden maar het nog niet wil toegeven aan jezelf. Hoop is echter een belangrijke eigenschap voor een gelukkig leven, bijvoorbeeld om om te gaan met die tegenslagen. Hoopvol nieuws: je kunt je hoop ontwikkelen!
Mensen blijken echt hoopvol te zijn als er sprake is van twee zaken. Ten eerste is de hoop gericht op een doel dat je graag wilt bereiken, dat belangrijk voor je is en waar je waarde aan hecht. Je hoopt op iets positiefs, niet op iets onbenulligs of zelfs negatiefs. Ten tweede heb je voor hoop ook ideeën nodig over hoe je dat doel zou kunnen bereiken. Als je heel graag een nieuwe baan wil, maar geen flauw idee hebt wat jij kunt doen om die droombaan te krijgen, dan is de hoop die je hebt erg klein.
In werk met studenten blijkt bijvoorbeeld dat een student die verschillende mogelijkheden ziet om zich voor te bereiden op examens, meer hoop heeft dat het gaat lukken en ook een grotere kans van slagen heeft. Als het eerste plan niet werkt, heeft deze student namelijk een plan B. Dat is precies waar hoop om draait: het vertrouwen dat je je doel kunt bereiken, linksom of rechtsom, omdat je ook nog een plan B, C, D, enzovoort hebt. Plan D kan natuurlijk ook zijn 'ik pas mijn doel aan'. In een tunnelvisie altijd je doel blijven najagen, helpt je niet vooruit.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.