Druk, druk, druk. We zijn het altijd en allemaal. Eerder schreef ik voor Brainwash over waarom we onszelf steeds zo overbelasten en het moeilijk vinden om grenzen te stellen. Dit keer gaat het over de regels die we nodig hebben tegen de verleidingen van onze telefoon, e-mail en multitasken.
Laat ik je om te beginnen meteen een illusie armer maken: er is geen magische truc om nooit meer te druk te zijn. Not one tool to rule them all. Nooit meer te druk zijn vraagt lang en hard werk. Uiteindelijk komt het erop neer jezelf te trainen met simpele, domme regels:
- Check op vaste momenten je mail; het liefste één keer aan het einde van de dag. Als dat echt niet lukt ook nog een keer na de lunch, maar voorkom dat je aan het begin van de dag je frisse hoofd verspeeld met de enorme hoeveelheid aan (vaak matig belangrijke) prikkels die mail met zich meebrengt.
- Plan vaste telefoonmomenten in voor het beantwoorden van appjes en berichten. Zet je telefoon de rest van de tijd op stil. Zet hem zelfs volledig uit als je diepe concentratie nodig hebt.
- Dwing jezelf één ding tegelijk te doen en begin pas aan het volgende als de eerste taak klaar is. Dit geeft fijne dagen waarin je echt tijd hebt om op één project tegelijk te focussen zonder gestoord te worden. Zo kan je in een flow komen, wat essentieel is voor werkplezier. En je zal merken dat je aan het einde van de dag niet gesloopt bent van alle afleiding tussendoor.
Verder zijn slaapregels erg belangrijk. En hoewel je je ongetwijfeld bewust bent van het belang van slaap voor je psychisch en lichamelijk herstel, offert het mannetje in ons hoofd slaap graag op als hij denkt dat we daardoor beter beschermd zijn. Een vaste avondroutine voor het slapen gaan kan dat voorkomen:
- Ga op een vaste tijd naar bed en sta op vaste tijden op. Gun jezelf vooral genoeg slaap om te herstellen van je dagelijkse drukke leven.
- Soms kunnen kleine dingen al helpen. De servers van Volkswagen laten 's avonds en 's nachts geen emails door. Dan kan je ze ook niet checken en juist wel tijd besteden aan herstelactiviteiten.
- Beperk het aantal beeldschermen 's avonds en vooral twee uur voor je gaat slapen. De hoeveelheid prikkels die je telefoon, een serie of de televisie geven aan je hersenen maakt dat ze niet goed afschakelen en in slaap-modus komen. Ze blijven aan-staan ook als je al in bed ligt.
- Ook voorkomt het blauwe licht in beeldschermen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, waardoor je moeilijker in slaap valt. Installeer een app die de kleuren in je scherm reguleert, of maak gebruik van de Night Shift functie.
Niet alleen slaap helpt ons herstel. Overdag kan je ook herstellen van vermoeiende bezigheden. Een favoriet van mij zijn micro-vakanties. Kleine momentjes op een dag waarin je je brein vrije tijd geeft. Free floating time waarin je gedachten vrij alle kanten op mogen zweven. Na inspannende taken doe ik dit standaard vijf minuten en ik plan een aantal van dit soort mind holidays alvast in op een dag.
En het leukste is, veel momenten van inspiratie, goede ideeën en creativiteit komen voort uit de momenten dat je hoofd even niets hoeft te doen. Dan wordt je default mode network actief, kan je brein echt aan de slag en worden er slimme verbanden gelegd in je onbewuste.
De tekst gaat verder onder de foto.