Economisch gezien is bitcoin een enorme bubbel. Dat geldt ook voor vergelijkbare cryptomunten als ethereum en ripple. Het is Tulpenmanie. Dat was een hausse in de tulpenhandel, die rond 1635 in Nederland speelde. Het was de eerste bubbel, zoals we die nu wel meer kennen. Op een gegeven moment was een tulp evenveel waard als een grachtenpand. Daar was geen enkele reden voor, zoals er ook nu geen enkele reden voor is dat een bitcoin zoveel geld waard is. En zoals dat ging met de tulpen, zo zal ook de waarde van de bitcoin kelderen.
Het doet ook denken aan de internetgekte rond 2000, toen aandelen in van alles wat met communicatie en internet te maken had enorm stegen, en iedereen ging beleggen in het 'nieuwe goud', maar waarvan de waarde als een zeepbel uit elkaar spatte. Zelf een aandeel van een gerenommeerd bedrijf als KPN ging bijvoorbeeld van een hoogtepunt van 43 euro in 2000 naar een dieptepunt van 1,40 euro in 2001.
Mensen die op een laat moment instapten, raakten bijna al hun geld kwijt. Daar kunnen we eigenlijk niet mee omgaan, we zijn gewend dat een belegging een zekere waardevastheid heeft. Je huis is enigszins waardevast, en de meeste beleggingen verliezen niet zo drastisch hun waarde als een aandeel tijdens een beursgekte, zoals gebeurde met de tulp, en zoals ook bitcoin dat zal gaan doen.
Dergelijke bubbels drijven op wat de theorie van the greater fool heet; de hoop dat er altijd wel een grotere gek is, die bereid is om meer te betalen dan jij voor het aandeel dat je zojuist hebt gekocht. En geef mensen eens ongelijk, de waarde van de bitcoin is zo ontzettend gestegen dat als je er in het begin een paar honderd euro in geïnvesteerd had, je nu je huis had kunnen afbetalen. Ook ik denk wel eens: 'Had ik maar..' Precies dat is de hebzucht en fear of missing out die zorgt voor de bubbel waar de bitcoin nu in zit. Mensen begrijpen niet goed wat het is, en gevoed door de succesverhalen die je overal leest en hoort, stappen ze in.
Tekst loopt door onder de afbeelding.