De meest verspreide leugen op het internet is 'Ik heb de algemene voorwaarden gelezen'.
We klikken met liefde op het woordje 'ja', of 'akkoord', om door te kunnen. Maar dit akkoord slaat natuurlijk nergens op. De algemene voorwaarden van technologiebedrijven zijn niet geschreven op leesbaarheid, maar op maximale speelruimte en juridische onaantastbaarheid voor de verstrekker. Naar de letter van de wet kan iedere onderneming of overheid na die klik zijn gang gaan met je gebruikersgegevens. Zo ook - om een voorbeeld te nemen - Netflix.
Een interessante, kleine tegenbeweging is te vinden bij de website tosdr.org (Terms of Service Didn't Read). Hacktivisten en juristen lezen de voorwaarden van IT-bedrijven aandachtig door en classificeren ze. Over de algemene voorwaarden van Netflix publiceerden ze het volgende:
Minpunt: De voorwaarden kunnen elk moment naar eigen inzicht worden gewijzigd, zonder de gebruiker daarover in te lichten.
Pluspunt: De gebruiker mag zijn persoonlijke gegevens inzien en verwijderen.
Minpunt: Men doet afstand van het recht op gerechtelijke (groeps)vervolging. Men geeft toestemming voor arbitrage. De algemene voorwaarden blijven geldig na beëindiging van de overeenkomst.
Minpunt: Netflix mag onaangekondigd je account beëindigen.
Minpunt: Netflix behoudt zich het recht voor persoonlijke gegevens openbaar te maken, zonder bericht vooraf.
Minpunt: Persoonlijke gegevens mogen worden gebruikt voor reclame.
Minpunt: Netflix neemt geen verantwoordelijkheid voor onbevoegde toegang tot je persoonlijke gegevens. (Dus als die worden gehackt, zijn ze niet aansprakelijk!?)
Minpunt: Netflix staat derden toe door middel van cookies gericht te adverteren.
Pluspunt: De algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn overzichtelijk gerangschikt en vormgegeven.
De tekst loopt door onder de afbeelding.