Ik denk dat we de manier waarop we met culturele uitingen omgaan, niet los kunnen zien van dit soort ongelijkheid. De aandacht voor culinaire toe-eigening vind ik dan ook terecht. Voor mij is de discussie daarover een teken van emancipatie. Net als de weg die vrouwen in de mannenwereld hebben afgelegd en nog steeds moeten afleggen om gelijke rechten en behandeling te krijgen, moet de biculturele Nederlander zich ook emanciperen.
Gelukkig zijn er dingen aan het veranderen. Ook in Nederland staat een nieuwe generatie koks op die bijvoorbeeld de keukens van hun niet-Nederlandse grootouders ontdekken. Dat gaat voor een grote omwenteling in ons culinaire landschap zorgen. Het goede nieuws is ook dat iedereen alles mag koken. Ik wil geen rechter in de keuken zijn die jou vertelt wat je wel of niet mag koken. Ik verbied niks, maar vraag wel om respect voor de oorspronkelijke eetcultuur. Zorgvuldig omgaan met de benamingen en herkomst van de gerechten, en niet doen alsof je het allemaal net zelf hebt bedacht.
Zomaar ingrediënten en recepten gebruiken uit andermans eetcultuur zou alleen onschuldig zijn als we zouden leven in een Nederland zonder scheve machtsverhoudingen, zonder institutioneel racisme. Dan zou het oprechte culturele uitwisseling en waardering zijn. Het is dus ook niet zo gek dat mensen heftig reageren wanneer 'hun' eten bekritiseerd wordt of klakkeloos toegeëigend.
Ik wil je laten proeven hoeveel lekkerder je leven zou zijn als je een gerecht eet in haar volle glorie en hoe het je als mens kan verrijken. Want eten gaat voor mij niet over polariseren of het uitspelen van verschillen, maar juist om verbinding en gelijkwaardigheid. Door middel van eten kan ik je vertellen hoe ik in het leven sta op een manier die bij me past, en waarmee ik tegelijkertijd de stereotypen van Marokkaans en Nederlands kan omzeilen. Dat maakt eten zo'n krachtig middel.
Ik ben een Marokkaanse Nederlander, want ik eet gestoomde couscous met spruitjes of gehaktballen. De ziel van couscous houdt stand wanneer je het maakt met lokale ingrediënten, maar de basisprincipes van stomen en delen behoudt. Als je couscous gezamenlijk eet, leer je eten te delen. En respectvol en hygiënisch met het eten om te gaan omdat je andermans eten ook aanraakt. Het zorgt voor verbondenheid tussen jou en je tafelgenoot.
Couscous heeft barakah, zegening. Oftewel, couscous is een heilig geschenk, dat altijd voldoende zal bieden voor alle tafelgenoten. Het is daarmee het ultieme symbool van gastvrijheid. Couscous die gemaakt is met aandacht, staat voor liefde. Van het kiezen van de beste granen, het rollen van de couscous met de hand, tot het stomen van de couscous. Met iedere zorgvuldige aanraking drukt de kok haar liefde, zorg en emotie uit naar de eter.
Een schaal couscous gemaakt met granen en groenten van Nederlandse bodem. Je kunt haar naar eigen inzicht, traditie en tijdsgeest aanvullen met vlees of vis, of andere groenten gebruiken, maar iedere Berber zal dit als couscous herkennen. Het is daarmee een gerecht dat integreert, maar niet assimileert.
[banner id="13"]
Dit is mijn kijk op eten in een land met een calvinistische geschiedenis waarin genieten van eten zondig was. Waar we de focus leggen op gezondheid. Waar we niet praten over eten, maar over voedsel. En waar lekker vaak neerkomt op zoet, zout en vet. Waarin kwalitatief eten staat voor elitair. Wanneer je door deze bril naar couscous kijkt, is het niet zo vreemd dat je de liefde en symbolische waarde van couscous, of andere gerechten, niet verstaat.
Als ik een gestoomde couscous serveer gemaakt van Nederlands graan, wortelen, kool en ui uit Flevoland en gehaktballetjes op smaak gebracht met specerijen uit Indonesië. Zie jij dan een typisch Nederlands of Marokkaans gerecht? Ik zie een echt poldergerecht, dat alleen maar in het hier en nu heeft kunnen ontstaan. Door mijn Marokkaanse wortels, goed geworteld in Nederland.
Ik zie deze poldercouscous als eettaal die uitnodigt om elkaar aan tafel beter te leren kennen en elkaar te zien. Om samen te komen tot een gelijkwaardige, eerlijke en heerlijke Nederlandse eetcultuur voor ons allemaal. Want de lekkerste couscous die je in Nederland kan eten is niet de Marokkaanse of de Tunesische couscous, maar de gestoomde… mijn droom is dat we een einde gaan maken aan al dat zinloze gewel.
Bekijk ook de aflevering van Dus Ik Ben over eten, met Nadia Zerouali.