Nederland is steeds veiliger geworden, zo meldt het CBS deze week. We zijn weer terug op het niveau van 1980. Vervolgens buitelen opiniemakers, deskundigen en ervaringsdeskundigen over elkaar heen in een poging deze contra-intuïtieve trend te verklaren of te weerspreken. Een greep uit de verkeerde vooronderstellingen.
In het radioprogramma Spraakmakers stelt strafrechtadvocaat André Seebregts dat de spectaculaire daling volgens hem te maken heeft met de verhoging van de pakkans. Of je een strafbaar feit pleegt, is afhankelijk van de kans dat je wordt gepakt, denk hij. Voor een dief is het leven moeilijker geworden. Doordat overal camera's hangen en de boef via zijn smartphone te traceren is, spoort de politie hem tegenwoordig gemakkelijker op dan vroeger.
Was het maar waar. De pakkans is helemaal niet groter geworden, zo verzucht hoogleraar criminologie Jan van Dijk in de Volkskrant. Integendeel. Het ophelderingspercentage is juist nog verder gedaald, er zijn minder daders opgespoord. Wellicht heeft Seebregts zich laten misleiden door het beschikbaarheidseffect: in zijn praktijk krijgt hij juist te maken met boeven die gepakt zijn.
Tekst loopt door onder de afbeelding.