We leven in een tijd van problemen van een onvoorstelbare omvang. Wereldleiders dreigen via Twitter met nucleaire vernietiging, volledige eilandstaten worden door recordbrekende stormen verwoest en er is groeiende economische ongelijkheid. We weten allemaal dat duizenden migranten verdrinken aan de grenzen van Europa, dat er een epidemie van wanhoop en verslaving is en we zijn ervan bewust hoe deze krachten de opkomst van wit nationalisme en etno-chauvinisme wereldwijd voortstuwen.
Toch zijn er weinig plaatsen op aarde waar we oprecht kunnen zeggen dat we naar ons historisch moment leven, waar de progressieven een pad hebben uitgestippeld, een weg uit deze tijd van overlappende en elkaar kruisende crises. We diagnosticeren onze crises helemaal kapot. En we zijn ook goed in diagnosticeren: we geven TED Talk na TED Talk over hoe simpel de oplossingen zijn, de antwoorden liggen voor het grijpen. Maar om daadwerkelijk de politieke krachten en instellingen te organiseren die we nodig hebben voor dit historische moment en om die veelbelovende paden te gaan bewandelen, zover zijn we denk ik nog niet.
De redenen hiervoor zijn raadselachtig, want dit is wel degelijk een moment van veel politiek engagement. Mensen keren politiek niet de rug toe: in veel landen is politiek een nationale obsessie, en in veel gevallen groeien progressieve bewegingen zelfs, ze laten zich zien op straat en ze protesteren. In de Verenigde Staten is er bijvoorbeeld #theresistance. Mensen vertellen dat ze in hun hele volwassen leven niet eerder zoveel mensen hebben gezien bij protestmarsen, bij lezingen, bij politieke evenementen van alle soorten en maten. Mensen zijn hongerig.
Maar veel van deze energie wordt gestoken in nee-zeggen, terwijl we weten dat nee niet genoeg is. Want zelfs als we iedere defensieve strijd winnen, is het beste scenario dat we op exact dezelfde plek eindigen als waar we ons nu bevinden. En waar we nu zijn is niet veilig. Daarnaast weten we ook hoe ongelofelijk belangrijk het is een 'ja' te hebben, een gedurfd plan voor de wereld die we voor ons zien nadat we gewonnen hebben. Een 'ja' die de verandering inzet. Dit is nodig om een behoedzaam en vermoeid publiek ervan te overtuigen dat het omarmen van verandering mogelijk is, juist omdat degenen met wie we praten, bij elkaar komen en discussiëren, de generaties zijn die met veertig jaar neoliberaal beleid opgegroeid zijn. Ze zijn grootgebracht met het idee dat het enige alternatief voor neoliberalisme het einde van de wereld is, en dat de geschiedenis op zijn eindpunt is aangekomen.
Tekst loopt door onder de afbeelding.