De formatie is voor de tweede keer mislukt. De oorzaak, zo zegt men, is de principiële houding van GroenLinks ten aanzien van migratie. De reacties op dat nieuws zijn reden om eens flink te fronsen. Ten eerste suggereert de toonzetting in (zowel naar rechts als naar links neigende) media dat politiek journalisten dit unaniem een soort tactische blunder vinden. GroenLinks had eindelijk eens mee kunnen regeren en laat dit nu uit handen schieten. Ten tweede lijkt de gemiddelde GroenLinks stemmer het daar mee eens te zijn! Tenminste, als we bijvoorbeeld dit bericht van de Volkskrant moeten geloven.
Met name dat tweede fenomeen is fascinerend. De gemiddelde Nederlander klaagt graag steen en been over het gebrek aan principes bij onze politici. We vinden het een stel slampampers dat elkaar de hand boven het hoofd houdt en vooral bezig is om elkaar lucratieve nevenfuncties toe te spelen. 'Waarom bedrijft er niemand meer politiek op basis van heldere idealen, rotsvaste principes en een welomlijnde ideologie?,' zo emmeren we graag. Mijn vrienden die links of in het midden van het politieke spectrum stemmen hebben dan ook zonder uitzondering een chagrijnig soort respect voor politici als Geert Wilders, 'omdat ze bij hem tenminste weten waar ze aan toe zijn.' Dit in tegenstelling tot bepaalde partijen die ieder principe blijmoedig overboord gooien als het de kans op meeregeren vergroot. Nu is er eindelijk iemand op links die de poot stijf houdt en dan is het nog niet goed! We zijn kennelijk grotere fans van meeregeren dan onze verhitte kroeggesprekken suggereren.
Het werkelijke venijn zit echter dieper dan dat. Hoe kan het namelijk dat GroenLinks tijdens de verkiezingscampagne overduidelijk vóór immigratie was, maar nu toch onder druk staat om juist dat punt te laten vallen? Ik denk dat het als volgt zit. Het echte probleem waar de haperende kabinetsformatie op wijst is, dat 'groen' en 'links' niet per definitie bij elkaar horen, terwijl we wel doen alsof dat zo is. Dat levert de volgende spanning op: er zijn flink wat stemmers die klimaatverandering en de overgang naar groene energie een belangrijk politiek thema vinden, terwijl ze op andere thema's vrij rechts in het spectrum zitten. Ze stemmen slechts GroenLinks wegens het gebrek aan 'groenheid' bij andere partijen. 'Groen' betekent voor deze stemmers echter slechts hogere dijken en betere zonnepanelen om de eigen welvaart te waarborgen, niets meer en niets minder. Ze zouden feitelijk liever op bijvoorbeeld VVD stemmen, ware het niet dat de VVD ecologisch beleid definieert als 'Shell z'n gang laten gaan en dan komt het vanzelf goed.'
Waarom stemmen deze kiezers dus GroenLinks? Omdat wij in Nederland collectief zo achterlijk zijn om te denken dat ecologische problematiek een politieke keuze is, iets ten aanzien waarvan jij hoogstpersoonlijk mag kiezen of het überhaupt bestaat. Maar het is niet vol te houden dat menselijke activiteit geen monsterlijk gevaarlijke effecten teweegbrengt in de wereld. Ten eerste wordt dit bevestigd door praktisch alle wetenschap die over dat onderwerp gaat. Ten tweede gaat het niet alleen om de vraag of de mens al dan niet bijdraagt aan het smelten van poolkappen, het stijgen van zeespiegels en het toenemen van de gemiddelde temperatuur. Zelfs als je dat ontkent, dan zijn er nog legio meer onmiddellijke effecten, zoals het feit dat het permanente geopolitieke pandemonium rondom het Midden-Oosten voor een flink deel in stand wordt gehouden door belangen rondom fossiele brandstoffen.
Of het feit dat luchtvervuiling alleen al tussen de zeven en de twaalf miljoen slachtoffers per jaar eist. Arnold Schwarzenegger legt het even uit:
Tekst loopt door onder de video.