'Ik kom in opstand, dus wij zijn' citeert schrijver Eva Rovers de Franse filosoof Albert Camus, die in 1951 L'homme revolté, in het Nederlands vertaald als De mens in opstand publiceerde.
Op het eerste, onschuldige gezicht voldeed Robert Mugabe, de afgezette president van Zimbabwe keurig aan deze omschrijving. Mugabe was een guerrillastrijder die zich verzette tegen het blanke apartheidsbewind van Ian Smith in het voormalige Rhodesië. Hij kwam uit de illegaliteit, hij zag dat hij het land kon veranderen en overwon de blanke suprematie. Zo kreeg het land dat vernoemd was naar Cecil Rhodes, de Britse imperialist en kolonist in 1980 haar Afrikaanse naam Zimbabwe, met Mugabe als president.
De opstand van de zwarte bevolking, gesteund door wat progressieve blanke sympathisanten leek aanvankelijk een succes – voor zover je van een succes kan spreken, wanneer er zoveel doden te betreuren zijn. Maar toch: De eerste jaren van zijn bewind was Mugabe een belofte voor praktisch de hele wereld, en kon hij bogen op een status die later Nelson Mandela ten deel zou vallen.
Tekst loopt door onder de afbeelding.