De noodklok over nepnieuws en desinformatie werd al geluid voordat covid-19 zijn intrede deed, maar de pandemie maakt de gevolgen bijzonder zichtbaar. Het wantrouwen richting pers, wetenschap en overheid wordt luidkeels geuit, op sociale media en tijdens fysieke bijeenkomsten.
Het is lastig in te schatten hoe groot deze groep is. Actuele cijfers ontbreken en tijdens corona maakt timing enorm uit: tijdens de eerste lockdown steeg het vertrouwen in de regering juist sterk, het zogeheten rally around the flag-effect. Uit een peiling afgenomen eind januari blijkt dat nu zo'n tien procent van de bevolking het nieuws niet vertrouwt en dat eveneens zo'n tien procent denkt dat corona een complot is. Dit zijn niet langer individuen met een idiote mening. Deze schreeuwende minderheid bedreigt nu de volksgezondheid van anderen, omdat ze zich niet aan de regels houdt en zich niet wil laten vaccineren.
Het is makkelijk om de schuld bij de media neer te leggen. Vooral sociale netwerken moeten het ontgelden. Het Zondag met Lubach-item over 'de fabeltjesfuik' is inmiddels meer dan twee miljoen keer bekeken op YouTube, precies het platform waar hij zo kritisch op is. Lubach betoogt dat op YouTube mensen een parallelle werkelijkheid in worden gezogen.