Dan de term 'inbraak'. De deur van de boot die de jongens hebben betreden stond open, beweert advocaat Plasman. De ondernemer zegt tegen Het Parool iets soortgelijks: 'Je loopt er zo op.' Dat geldt natuurlijk voor elke boot, dus het is aannemelijk (maar natuurlijk niet zeker) dat hij hier bedoelt dat je het binnenste van de boot zonder braak kan betreden. En daar zit hem de crux, want dat is het verschil tussen een inbraak en een insluiping. Ook in de strafmaat, waarbij ook nog wordt gekeken naar de waarde van de gestolen goederen (twee brandblussers), eerdere misdrijven (geen), en de aanwezigheid en kwetsbaarheid van eventuele slachtoffers (die waren er niet). Niet alleen is dit dus vermoedelijk – afgaande op de niet door OM en politie weerlegde uitspraken van de advocaat – helemaal geen inbraak, het is bovendien insluiping met tal van verzachtende omstandigheden. De doorgewinterde misdaadjournalist John van den Heuvel moet deze nuances kennen, dus dit is waar De Telegraaf zich schuldig maakt aan het eerste soort alternatieve feiten: gewoon keihard liegen.
De tweede soort, het verkeerd uitleggen van de feiten, komt aan de orde wanneer De Telegraaf meldt dat er bij de politie en bij het OM zorgen leven dat de zaak in de doofpot wordt gestopt om de burgemeester te beschermen. Dat is natuurlijk lastiger te bewijzen, omdat nu alle instanties er baat bij hebben om de indruk te wekken dat dit niet aan de orde is. Des te zwaarder ligt de last dus op degene die de beschuldiging uit, in dit geval John van den Heuvel, die zich er vanaf maakt door te zeggen dat de identiteit van de verdachte niet naar buiten is gebracht, is afgeschermd in het politiesysteem, en dat 'meerdere politiemensen zeggen van hogerhand opdracht te hebben gekregen te zwijgen over het incident.' Geen van die politiemensen was blijkbaar bereid man en paard te noemen, en aan Van den Heuvel en zijn collega te vertellen wie wat precies had opgedragen.
Een anonieme bron is discutabel, tenzij de informatie van die bron voldoende specifiek is om een grote verdenking te creëren. Dit lijkt eerder op het handelen van de veroordeelde agent die de identiteit lekte van de man die in 2017 enkele mensen aanreed bij Amsterdam CS. Aanvankelijk leek het op een gerichte daad, maar de politie liet weten dat de man een te lage bloedsuikerspiegel had, en het incident een doodgewoon ongeluk. Ook deze bewering werd indertijd door rechtse media uitgelegd als een poging de zaak in de doofpot te stoppen. De man was Marokkaans, en dat die informatie naar GeenStijl werd gelekt doet vermoeden dat deze agent uit een politiek motief handelde. Diezelfde schijn hangt over de anonieme bronnen in De Telegraaf, en het is terecht dat het OM een onderzoek instelt.
Blijft over het afschermen van de identiteit van Halsema's zoon in het politiesysteem. Standaard beleid, volgens de advocaat en de korpschef. Twee mensen die, als ze inderdaad bij een doofpot betrokken zijn, nooit zullen toegeven dat ze hier anders hebben gehandeld dan normaal. Maar er is nog geen jurist, agent of ambtenaar opgestaan die ze met open vizier tegenspreekt, terwijl er genoeg zijn die dat kunnen zonder te hoeven vrezen voor hun baan. Bij het parket Haarlem bijvoorbeeld, dat deze zaak in behandeling heeft juist omdat Halsema en de Amsterdamse politie elke schijn van belangenverstrengeling wilden vermijden.