Je knippert even met je ogen en ineens staat abortus weer hoog op de agenda. En niet alleen in de Verenigde Staten waar we sinds de verkiezing van Trump christenfundamentalistische wetgeving zagen aankomen, maar ook in Nederland. Zelfbeschikking staat weliswaar centraal in seksueel beleid, maar is helemaal niet vanzelfsprekend. Niet in theorie en al helemaal niet in de praktijk, zo laat onderzoek naar bijvoorbeeld tienerzwangerschappen zien. Wat kunnen we daaruit leren voor de toekomst, waarin we misschien weer de barricades op moeten om onze verworven rechten te verdedigen?
Precies een jaar geleden schreef ik hier over anticonceptie. Dat is een kwetsbaar mensenrecht betoogde ik, en we moeten waakzaam zijn. Die vooruitblik bleek terecht: deze week publiceerde Thierry Baudet een essay waarin hij pleit voor een herwaardering van conservatieve gezinswaarden en waarin hij abortus hekelt als 'het vernietigen van nieuw leven (in de baarmoeder) om te voorkomen dat de vrijheid van het individu verstoord wordt'.
Baudet heeft gelijk als hij zegt dat individuele keuzevrijheid in Nederland hoog in het vaandel staat. Het is het speerpunt van het beleid rond seksuele gezondheid, zo stelt Marianne Cense in het proefschrift dat zij deze maand verdedigde. Onze overheid wil namelijk dat burgers goede keuzes maken en dat ongeplande zwangerschap, soa's en seksuele grensoverschrijding voorkomen worden. Dit is het kader van waaruit Cense haar onderzoek opzette. Cense is al jaren werkzaam voor Rutgers, het kenniscentrum op gebied van seksualiteit. In haar proefschrift laat ze zien dat keuzevrijheid een problematisch concept is.
Een van de hoofdstukken gaat over tienerzwangerschappen. Ongeveer tweederde van de Nederlandse tienerschappen wordt afgebroken, maar Cense had moeite voldoende deelnemers te vinden. Dat komt door stigma, schrijft ze. De respondenten die ze wel sprak die een abortus hadden ondergaan, stelden dat zich schaamden en bang waren voor morele oordelen. Dat herken ik: in september schreef ik voor het eerst over mijn ervaring, na lang wikken en wegen of ik dat wel durfde.