Als we de media moeten geloven is mannelijkheid in crisis. Het is een riedeltje dat we al langer horen, van zorgen over feminisering van het onderwijs tot Jordan Petersons 12 regels voor het leven. De meest recente duit in het zakje komt van Sunny Bergman, die met haar documentaire Man Made 'de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid' wil onderzoeken. Ze komt niet ver.
Mannelijkheid is een relationeel begrip: het bestaat bij de gratie van vrouwelijkheid. Dat maakt het moeilijk om er vat op te krijgen, net zoals het moeilijk is om vat te krijgen op vrouwelijkheid. Vrouwen zijn daar al geruime tijd mee bezig: de Tweede Feministische Golf draaide grotendeels om nadenken, zowel in praatgroepen als aan universiteiten, over wat het betekent vrouw te zijn.
Ondertussen is er niemand meer zo naïef om te denken dat het mogelijk is in één documentaire 'de maatschappelijke ideeën over vrouwelijkheid' te verkennen. Er zijn immers meerdere soorten vrouwelijkheid, met allerlei tegengestelde codes en conventies, die nog eens per tijd en ruimte variëren. Het is logisch om te veronderstellen dat mannelijkheid op vergelijkbare wijze werkt. Dat doen echter zowel Peterson als Bergman niet.
Peterson ziet mannelijkheid in crisis als gevolg van het feminisme. De Telegraaf-scribent Wierd Duk verwoordt dit standpunt goed als hij in Man Made tegen Bergman zegt 'het is jouw schuld dat mannen moeten nadenken over hun identiteit'. Doorgeslagen emancipatie van de vrouw zou de man onzeker hebben gemaakt over zijn maatschappelijk positie.