Heterovrouwen beschikken over een enorm machtsmiddel ten aanzien van heteromannen. Die mannen willen namelijk altijd seks. Seks van vrouwen. Als de vrouw gaat staken en ze hem die seks onthoudt, zou de vrouw altijd haar zin kunnen krijgen.
Het is een logica die ik als pubermeisje geleerd moet hebben, ik gok uit een tijdschrift als de Cosmo, of van vriendinnen. Deze redenatie zit ingebakken in onze cultuur. Ze vormt het plot van een Griekse komedie van Aristophanes, waarin hoofdpersoon en titelfiguur Lysistrata een listige oplossing verzint om het einde van de Peloponnesische Oorlog te bespoedigen.
Ze overtuigt de vrouwen van de rivaliserende mannen van verschillende stadsstaten om hun seksuele privileges in te trekken. Een seksstaking dus, en het werkt! Na enige verwikkelingen komt het tot een vredesakkoord. Lysistrata kent verschillende adaptaties, waaronder een musicalversie van Spike Lee, Chi-Raq, uit 2015.
Het is ook in real life menigmaal geprobeerd. Op een wikipediapagina wordt een aantal historische voorbeelden opgesomd. Zo lukte het Colombiaanse vrouwen verenigd in een 'gekruiste benen-beweging' schijnbaar om hun regering te dwingen wegen aan te leggen. Een ander vaak aangehaald voorbeeld is een boycot door vrouwen in Liberia tijdens de burgeroorlog.