Hoe absurd de situatie werkelijk kan worden, blijkt vooral in de serie waarin ingezetene Mark, een beschaafde leraar met een drankprobleem, onder mensonterende omstandigheden zoekt naar verlossing. Het gaat niet om zijn misdaad, het gaat erom dat hij moet lijden voordat hij het recht heeft om excuses te maken.
Zo vraagt hij aan een bewaker of die een brief van hem aan de ouders van de jongen die hij heeft doodgereden wil posten. Dat gaat niet, luidt het antwoord. De regels hier zijn: de gevangenis vraagt eerst aan de nabestaanden of die bereid zijn een brief van de dader te ontvangen. Doe dat dan, graag, zegt Mark. Even later komt het antwoord: de ouders willen Marks brief niet ontvangen.
Time laat zien dat excuses maken gedoemd is te falen wanneer dat voor eigen gewin is. Met andere woorden: als je sorry zegt omdat je op zoek bent naar verlossing, maak je de situatie alleen maar erger. Excuses hebben niets te maken met de dader. Het gaat om de pijn van het slachtoffer, om de vraag of er ruimte is voor de verontschuldiging.
Alleen boetedoening kan die ruimte scheppen. Daarom is Time, als gevangenisverhaal, zo goed: de serie, hét hoogtepunt dit jaar op het gebied van televisiedrama, toont het belang van authenticiteit in de verontschuldiging. Het lijden van Mark in de gevangenis is echt. Je leeft met hem mee: de aanrandingen, het treiteren, de eenzaamheid, de wanhoop. Door dit proces moet de schuldige heen voordat de mogelijkheid van verlossing van de schuld een optie is.
Dit maakt de publieke, politieke verontschuldiging zo tenenkrommend. Politici als Grapperhaus, Rutte en De Jonge hebben de tijd niet om te laten zien dat ze echt berouw hebben. Het te snel gemaakte excuus komt leeg over, ingestudeerd, even fake als de 'spontaniteit' waarmee Grapperhaus over 'Mondkapje' zong.
Rashfords excuus faalde ook. Als ik een Engelse supporter was, dan had ik gedacht: nee, Marcus, ik wil je brief niet lezen. De pijn van jouw falen is nog te rauw. Eerst maar eens in alle stilte op het trainingsveld gaan werken aan je traptechniek. Dag en nacht. Dán mag je mij een briefje sturen.