Een kabinetscrisis in Nederland valt in het niet bij wat er in Amerika aan de hand is. Toch is het frappant dat links ook bij ons de verbeelding zo weinig aanspreekt, vooral dus ook letterlijk. Ik vind dit een boeiende politieke vraag: hoe activeer je de verbeelding van zowel de kiezer die zijn democratisch recht wil uitoefenen, als de anarchist of de Trump-stemmer die gelooft dat de verkiezingen zijn gestolen?
Een vereiste voor een goed verhaal is dat het tegen het gezond verstand ingaat. Een goed verhaal tart de verbeelding — dat snapt Trump als geen ander. Zo bezoekt hij deze week, uitgerekend een paar dagen na de bestorming van het Capitool, het Texaanse stadje Alamo, vernoemd naar het katholieke missiegebouw in San Antonio waar Texanen in 1836 vochtten voor bevrijding van Mexicaanse overheersing.
Dat de Slag om de Alamo om een verloren strijd ging, is Trump blijkbaar ontgaan, stelde zijn nicht Mary Trump op CNN, die vervolgde: 'Natuurlijk weet Trump niets over de geschiedenis.' Maar dat is het punt helemaal niet. Waar het om gaat, is dat Trump, die hooguit de Alamo-film van John Wayne van begin jaren zestig kent, met zijn bezoek — opnieuw — een onweerstaanbaar verhaal vertelt aan zijn volgelingen, zowel extreemrechts als doorsnee Republikein.
Zoals de legendarische figuren Jim Bowie en Davy Crockett in Alamo dapper voor vrijheid vochtten, zo moeten alle 'patriotten' in opstand komen tegen de 'misdadige' wijze waarop de Democraten de verkiezingen hebben 'gestolen'. En wie wil dit nou niet? Zeker in Amerika, waar de verbeelding een veel grotere rol speelt in de dagelijkse werkelijkheid dan waar dan ook op aarde, is de verlokking van Trumps propaganda onweerstaanbaar.
Het énige tegenverhaal van praktische waarde dat ik sinds de mislukte staatsgreep ben tegengekomen, is dat van de governator, de Terminator, de Kindergarten Cop, wat zeg ik, van Conan de Cimmeriaan himself, het beroemde zwaard in de hand:
My message to my fellow Americans and friends around the world following this week's attack on the Capitol. pic.twitter.com/blOy35LWJ5
— Arnold (@Schwarzenegger)
January 10, 2021
Arnold Schwarzenegger, gouverneur van Californië van 2003 tot 2011, vertelt hartstochtelijk hoe de gewelddadige rebellie in Washington hem doet denken aan de Kristallnacht in 1938, de aanval van de Nazi's op de Joodse bevolking in Duitsland. Buitengewoon indrukwekkend is vervolgens hoe Schwarzenegger verhaalt over de effecten van het nazisme op gewone mensen, onder wie zijn eigen vader die ten onder ging aan alcoholisme.
Zo effectief bleek het filmpje dat aankomende president Biden hem de volgende dag belde, waarna de governator tweette: 'Het was fantastisch om vandaag met Joe Biden te praten over het weer bij elkaar brengen van het land. Ik ben hier om op alle mogelijke manieren te helpen.'
Het probleem is dat dit verhaal, inclusief het filmpje, ook heel anders te lezen is. Om te beginnen, niemand kan het oneens zijn met Schwarzenegger, ook niet de rebellen van Trump, de meest radicale, antisemitische onder hen uitgezonderd. De meeste opstandelingen zullen zich herkennen in de strijd tegen de onderdrukking.