Het historische succes van Bongs films laat zien dat er iets aan het verschuiven is in de traditionele machtsrelaties. In de echte wereld is dat al langer evident (zie bijvoorbeeld de opkomst van populisme). Ook het opvlammen van de culturele oorlogen — de strijd om dominantie tussen verschillende sociale groepen gebaseerd op ras, geslacht of economische stand — illustreert de roep om representatie. Wie voorheen geen stem had, wil koste wat kost worden gehoord.
Dat laatste was goedbeschouwd het grote thema bij de Oscars. Dit jaar was de roep om diversiteit groter dan ooit. Critici bleven erop hameren dat er veel te weinig vrouwen en zwarte mensen meedongen in de strijd om de gouden beeldjes. En ze hadden gelijk.
Zo was het een raadsel, sterker, het was tamelijk belachelijk, dat regisseur Greta Gerwig niet genomineerd was in de categorie beste regisseur voor haar schitterende Little Women. Ook was het ridicuul dat de uitstekende horrorfilm Us van Jordan Peele, die vorig jaar de Oscar voor beste scenario (Get Out) kreeg, werd genegeerd. Vooral hoofdrolspeler Lupita Nyong'o verdiende een nominatie als beste actrice. Overigens heeft Us vele raakvlakken met Parasite: in beide films komt een onderklasse, die 'ondergronds' leeft, in opstand.