Een dilemma wacht de hedendaagse lezer van Heart of Darkness, Joseph Conrads novelle uit 1902 over het kolonialisme en het failliet van het geglobaliseerde vrije-marktsysteem. Het verhaal is angstaanjagend actueel, maar tegelijkertijd bevat het een racistische visie op Afrika en op zwarte mensen. Dus, wat doe je, lezen of niet lezen?
Ik ontdekte dat ik Heart of Darkness om de zoveel jaren lees, haast uit instinct; ik vond er zelfs vier verschillende edities van in mijn boekenkast.
De roman is nu weer relevant doordat regisseur Francis Ford Coppola een nieuwe versie heeft uitgebracht van Apocalypse Now, zijn epos over de Vietnam-oorlog gebaseerd op Conrads verhaal. Onbekend is of die bij ons in de bioscoop komt, maar op z'n minst is de originele (en beste) versie deze week te zien — als openingsfilm van het nieuwe Filmfestival van Goden en Mensen in de Amsterdamse bioscoop Studio K.
Wat te doen met Heart of Darkness? Ik las het boek begin jaren tachtig op de universiteit in Johannesburg, een paar jaar nadat ik Apocalypse Now voor het eerst zag.
Even terug: ik zag de film destijds in een drive-in gelegen in een enorm stuk open veld in de buurt van een steenkolenmijn. Achter het scherm waren de contouren van de mijn zichtbaar. Ik herinner me nog heel goed hoe ik met mijn vader in de auto zat te wachten op het vallen van de nacht, zodat de film kon beginnen.
Ondertussen zagen we kabelkarretjes eindeloos langs de rand van de mijn van beneden naar boven rijden, vermoedelijk om steenkool te vervoeren. Dat steenkool, bleek later toen ik Conrad las, is precies het punt van het verhaal. Hier zag ik in het echt wat in het boek stond: het exploiteren van de bodemschatten van Afrika door multinationals die in witte, Europese handen waren. Als ik er nu aan terugdenk, moet ik rillen, niet alleen vanwege de gedachte, maar ook als gevolg van de toevalligheid van de omstandigheden waaronder ik de film zag.