De 'triomf van de menselijke geest tegen alle verwachtingen in' klinkt als het grootst mogelijke cliché. Maar dat tekent nu juist Papillon, het beroemde verhaal van een jonge Fransman die begin jaren dertig van de vorige eeuw levenslang kreeg en vervolgens talloze ontsnappingspogingen ondernam, totdat het hem uiteindelijk lukte.
Het cliché klopt: wie ondanks onrecht en vele ontberingen er toch in slaagt persoonlijke vrijheid te scheppen zonder zijn menselijkheid kwijt te raken, heeft iets bereikt. Dat is precies wat Papillon ons leert. Alleen al het feit dat Papillon telkens opnieuw wordt verteld — nu weer in de gedaante van een verfilming — toont aan dat we hier te maken hebben met een verhaal dat een zenuw raakt.
Toen ik een jaar of tien was, ondervond ik dat aan den lijve. Ik herinner mij het boek: een paperback die in ons huis lag, duidelijk vaak gelezen. Op de kaft stond een mysterieus beeld: een verroest slot en een sleutel, met eroverheen een vlinder. Ik begon erin en ik was meteen gegrepen. Dit was verslavend; ik weet nog heel goed dat ik het in een keer uitlas.
Papillon is het 'waargebeurde' verhaal van Henri Charrière, een straatboef uit Montmartre, Parijs, die in 1931 levenslang krijgt, omdat hij een pooier zou hebben vermoord. Na twee jaar in gevangenissen in Frankrijk wordt Papillon — zijn naam dankt hij aan de vlinder die op zijn borst is getatoeëerd — naar de beruchte strafkolonie in Frans-Guyana, Zuid-Amerika gestuurd.
Uiteindelijk belandde hij op het nabijgelegen Duivelseiland, vanwaar hij samen met nog een gevangene ontsnapte. Maar na vele omzwervingen werd Papillon in Venezuela opgepakt en opnieuw in een strafkolonie vastgezet. Na jaren van slechte leefomstandigheden werd Papillon uiteindelijk vrijgelaten. Inmiddels had hij een behoorlijke status als beroemdheid, juist vanwege zijn spectaculaire ontsnappingspogingen. Om deze reden kende Venezuela ereburgerschap toe aan Papillon.
Tekst loopt door onder de video.