In Ray Bradbury's klassieker Fahrenheit 451 valt de mens, verdoofd door media en digitalisering, ten prooi aan manipulatie op grote schaal en, uiteindelijk, aan fascisme. Een nieuwe filmversie, momenteel te zien bij HBO maakt het verhaal akelig actueel. En stelt de vraag: kunnen we het tij nog keren?
Bradbury, die zijn roman begin jaren vijftig schreef, opent vernietigend: 'Het was geweldig om te verbranden. Het was verrukkelijk om te zien hoe dingen werden verteerd, om te zien hoe dingen werden zwartgeblakerd en veránderd… Hij beende met lange passen door een regen van vuurvliegen, terwijl de boeken flappend als klapwiekende duiven de dood vonden op de veranda en het grasveld voor het huis.'
'Hij' is brandweerman Guy Montag, onze tragische held in het verhaal. Zijn taak: boeken verbranden. In de wereld waarin hij leeft — 'de nabije toekomst', zeg maar gerust: onze eigen wereld — is literatuur én niet gewenst onder de mensen én verboden bij wet.
Door de wildgroei aan elektronisch massavermaak heeft niemand nog behoefte aan lezen. Althans, dat denken de mensen. Ze zitten de hele dag op de 'Nine', een soort mix van live televisie en internet. Op de Nine zijn brandweermannen als Montag, in de nieuwe film gespeeld door Michael B. Jordan, en zijn bevelvoerder, kapitein Beatty (Michael Shannon), supersterren die je rechtstreeks kunt volgen, zoals op Facebook, terwijl je om de zoveel minuten reageert met een comment of een emoticon.
Tekst loopt door onder de video.