Trailer bij de film Roma.
Een terugkerend motief in Roma is: hondenpoep. Het gezin heeft een hond die precies wanneer en waar het hem uitkomt zijn behoefte doet, ook gewoon in de garage waar de Ford staat. Zo gebeurt het vaak dat vader erin trapt vlak nadat hij zijn dagelijkse pleziertje had (het inparkeren van zijn auto). Dan wordt vader woedend. Cleo moet het ontgelden.
Huiselijkheid is niets voor deze man. De poep is van de hond, maar je krijgt het idee dat hij nooit in zijn leven een baby heeft verschoond. Zijn gezin, tja. Er zijn leukere dingen in het leven. Zoals zijn geheime liefje — met háár heb je immers je geen last van honden of joelende kinderen.
Antonio is niet de enige man in dit verhaal die gruwt van alles wat met 'huis', 'kinderen' en 'verantwoordelijkheid' te maken heeft. Cleo's vriendje Fermín is helemaal het haantje als hij na seks met haar zijn kungfu-kunstjes illustreert door naakt met met een stok op en neer te springen terwijl zij liggend op bed toekijkt. Maar wanneer Cleo even later tegen Fermín zegt: 'Fermín, ik moet je wat vertellen, ik ben niet ongesteld geworden', dan neemt de gespierde macho de benen.
Zo komen twee vrouwen voor een voldongen feit te staan: in haar eentje zorgen voor de kinderen, in het geval van Sofia, en een ongeboren kindje zonder bijstand van de vader op de wereld zetten. Roma laat zien dat de afwezigheid van de vader aanvankelijk verdriet veroorzaakt, hoewel dat bij Cleo tragisch uitpakt, maar dat moeders uiteindelijk heel goed ertoe in staat zijn de leegte van de afwezige vader op te vangen.
Wat hebben we dan nog aan 'vader'? dacht ik terwijl ik het verhaal zag ontvouwen. Antwoord: bar weinig, wanneer ze zich gedragen zoals in dit verhaal. Antonio met zijn auto, Fermín met zijn kungfu — ze zijn zo clichématig, en toch, authentiek. Het idee van de werkende man die tegenwoordig evenzeer verantwoordelijk moet zijn voor huishoudelijke zaken en het zorgen voor de kinderen, inclusief luiers verschonen, is allang niet nieuw meer. Maar gebeurt dat ook in het echte leven, of toont het falen van Antonio en Fermín juist aan dat mannen nu eenmaal geen koningen zijn als het gaat om zorg voor de kinderen?