Schrijfster Charlotte Mutsaers in DWDD over haar interview in de Volkskrant.
Hiernaast leidt bewustwording niet tot 'bewustblijving'. De aandacht krijgen is al moeilijk, maar haar vasthouden is onmogelijk. We maken ons boos over de zeehondenjacht, maar zodra onze aandacht zich heeft verplaatst naar de kap van regenwouden en de uitstervende witte neushoorn, is de jacht op zeehondjes allang alweer hervat. 'Spotlight' acties werken goed, maar omdat onze focus zich steeds verplaatst, is de werking slechts van tijdelijke aard.
Onze aandacht is dan misschien een grondstof die nooit uitgeput raakt, maar we hebben er ook niet voldoende van om alles blijvend de aandacht te geven die het nodig heeft. Daar kunnen we ons schuldig over voelen en nog beter ons best doen, maar we kunnen ons ook afvragen of we wel op de juiste weg zitten.
De grootste misvatting is dat om problemen op te lossen we iedereen betrokken zouden moeten houden. Het is voldoende als we de aandacht voor de juiste dingen, op het juiste moment, bij de juiste personen krijgen, zodat ze adequate actie kunnen ondernemen:
- Het juiste moment: Het is veel gemakkelijker om een ramp – een ingestort gebouw of een brand – onder de aandacht te krijgen, dan een dreigende ramp – falend toezicht. Een brand is concreet, beeldend en beweegt ons, terwijl een verhaal over falend toezicht minder urgent, abstract en saai is. Toch is dat het moment om in te grijpen, en niet als het al te laat is.
- De juiste personen: Het is algemeen bekend dat Alzheimer en alvleesklierkanker erg zijn, maar niet welke onderzoeken we het beste kunnen financieren om zoveel mogelijk ellende te voorkomen. Ons geld is nodig, maar onze expertise niet. We kunnen ons niet overal voldoende in verdiepen.
- Een adequate oplossing: Als het redden van de tonijn vergt dat we allemaal onmiddellijk stoppen met tonijn eten, dan houden we dat misschien een tijdje vol, maar zodra er problemen met buffelmozzarella, eieren of kweekvis opduiken, verslappen we weer. Onze aandacht is nodig om het probleem op de agenda te zetten, maar om het permanent onderdeel te maken van de oplossing – diersoorten redden en klimaatproblemen voorkomen – is ronduit gevaarlijk.
'Aandacht' speelt een belangrijke rol bij ieder probleem, dus daar moeten we zuinig mee omspringen. We kunnen soms beter streven naar redelijke oplossingen waar we weinig omkijken naar hebben, dan naar 'perfecte' oplossingen waar we blijvend veel moeite voor moeten doen. Beter een CO2-heffing, dan steeds vragen of iedereen de verwarming wat lager wil zetten; beter een saaie commissie die regelmatig bekijkt waar we het beste onderzoek naar kunnen doen, dan het algemeen publiek voortdurend bestoken met vergeten ziektes.
De tekst gaat verder onder de video.