Een op afstand gefotografeerde, gesluierde vrouw, vaak met een boodschappentas in de hand. Dat stereotype beeld van de moslima komt vaak terug in Nederlandse media en beeldbanken als die van het ANP. Een veel te eenzijdig beeld, zegt fotograaf en onderzoeker Cigdem Yuksel. Alsof er geen moslima’s zijn zonder hoofddoek, of met beroepen als arts of ondernemer. Een beeld bovendien dat gevolgen heeft voor de manier waarop er naar moslima’s gekeken wordt, en moslima’s zichzelf zien.
Het is vandaag Diversity Day, een dag in het kader van diversiteit en inclusie, voor het vierde jaar georganiseerd door de Sociaal-Economische Raad (SER). Een dag van verbondenheid, met ruimte voor verschillen. En dus zetten we vijf video's voor je op een rij over diversiteit in de breedste zin.
Safaribeelden
De ballerina in het muziekdoosje
Als kind van theaterouders bracht historica Anaïs Van Ertvelde grote delen van haar jeugd door in de coulissen. Ze verbaasde zich over de lijven die ze op het toneel zag, zo anders dan haar lichaam met een handicap. In haar Brainwash Talk pleit ze voor een andere omgang met de beperking.
Standaardman
In een op de mannelijke maat ontworpen wereld, delft de vrouw het onderspit, zo weet schrijver en activist Caroline Criado Perez. En dat is de schuld is van één man in het bijzonder.
Hij, zij, hen
Dramaturg Selm Wenselaers voelt zich hij noch zij, maar is genderfluïde en wordt het liefst aangeduid met hen. In Brainwash Talks gaat hen op zoek naar de betekenis van genderfluïditeit in een binaire wereld.
De killjoy
Houd je je op de vlakte als je een foute, seksistische of racistische grap hoort of leest? Volgens schrijver Carolina Maciel de França moet je je durven uitspreken en moedwillig de sfeer verpesten.