2020 Was niet alleen het jaar van corona, maar ook van George Floyd en de grootschalige Black Lives Matter-protesten. Want ook in Nederland kwamen duizenden mensen in opstand tegen institutioneel racisme. Voor HUMAN de aanleiding om nog eens kritisch naar onszelf te kijken en (zelf)onderzoek te doen naar institutioneel racisme. Een kleine selectie uit dat (zelf)onderzoek zetten we hier voor je op een rijtje.
Na een parade door Antwerpen stond Kwatta, een werk van kunstenaar Raul Balai, uiteindelijk op een lege sokkel. Een sokkel waar ooit een standbeeld van Koning Leopold stond, de Belgische koning die zich in Congo schuldig maakte aan genocide.
'Kunst maken is een manier om om te gaan met je omgeving', zegt hij aan de telefoon. 'In die zin is het een manier van terugspreken, je publiek meenemen in een verhaal, op een andere manier laten kijken naar zaken die als vanzelfsprekend worden geïnterpreteerd. Niet alleen om de ogen te openen, of bewustwording te creëren maar ook mogelijkheden te bieden om jezelf andere toekomsten voor te stellen.' Lees het hele interview Europa is de bron van het racisme in de VS.
De praktijk van psychiater Glenn Helberg reikt verder dan zijn spreekkamer. De problematiek die hij dagelijks tegenkomt, verklaart Helberg niet alleen vanuit psychologisch of biologisch perspectief, maar hij zoekt ook verklaringen in de maatschappij waarin we samenleven. In Durf te vragen geeft hij antwoord op jullie vragen, over het gebruik van 'wit' of 'blank', en de invloed van Black Lives Matter. Kijk en luister hoe psychiater Glenn Helberg terugkijkt op een jaar BLM.